niedziela, 5 sierpnia 2018

#27 Bułgaria - Mish Mash

Jeden z najprostszych, najszybszych i zdecydowanie nie najpiękniejszych pomysłów na obiad. Można dodać przeróżne składniki, co kto lubi i co ma w lodówce, ale podstawą są feta, jajka, pomidory i papryka. Mish mash odrobinę przypomina albańskie Fergese, które już u nas gościło.
Do rzeczy...

Składniki (2 porcje):
- 200g fety
- 4 jajka
- 2 pomidory
- 1 papryka
- 1 cebula, 1 ząbek czosnku
- garść natki pietruszki (do posypania)
- olej
- sól (ostrożnie, bo feta jest dość słona), pieprz, czubryca (lub cząber)
Czubryca to tradycyjna bułgarska przyprawa, której głównym składnikiem jest cząber. 

Przygotowanie:

1) Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę. Smażymy przez chwilę na oleju. Paprykę kroimy w cienkie paseczki i wrzucamy na patelnie.

2) W międzyczasie pomidory kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy na patelnię. Mieszamy i dusimy przez 2-3 minuty.

3) Pokruszona fetę dorzucamy na patelnię. Dodajemy przyprawy i mieszamy.

4) Jajka wbijamy do miseczki i mieszamy. Wlewamy na patelnię i dusimy wszystko razem przez około 5 minut (woda powinna odparować), co chwilę mieszając.

5) Podajemy sążnie posypane natką pietruszki.


5 komentarzy:

  1. A już myślałam, że szopska sałatka będzie...

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe danie. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2018! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zastanawiałem się ostatnio co by można zrobić z psiankowatych i oczywiście kompletnie zapomniałem, że papryka i pomidory wystarczą!

      Usuń
    2. Dzięki za dodanie. Już wkrótce podsumowanie :P

      Usuń